Зъболекари и Зъболекари

Когато човек има здравословен проблем и конкретно проблем със зъб, разбира се търси вариант за се отърве от проблема бързо, безполезнено и възможно най-евтино. Също така по възможност да е близо до него (в квартала). Обаче как да разберем кой зъболекар е добър, кой работи добре, кой не използва евтини матеряли от преди 10-20 години, а използва най-новите разработени от модерната медицина ?!

В развитите държави, а в последните години и в България, важи в пълна сила правилото – “Не питай учило, а питай патило”, което означава че хората се доверяват най-вече на думата на клиентите на съответния зъболекар.

…И правилно!  Но, клиентите могат да похвалят даден дентален лекар относно това дали ги е боляло при манипулациите, дали е евтино или скъпо струвало, дали кабинета е бил чист, дали инструментите му са били видимо нов модел и това е.

Но, относно най-важното нещо клиентите не могат да дадат мнение, а именно материалите и лекарствата. Разбира се, след 1-2 години ще се разбере какви материали и лекарства са използвани но това е вече свършен факт. Добър зъболекар значи специалист, който работи с желание, който използва най-модерните материали, лекарства и техника.

В над 10 годишната си практика съм попадал, и то  често, на невероятни апсурди. Например при мене идват пациенти с пломби направени от материал, който е предназначен за съвсем друго нещо и абсолютно не е подходящ за пломба. В следствие на което материала пада бързо или се износва бързо или си променя цвета с времето. Друго масово явление на което попадам ежедневно е пломбирани неизлекувани зъби. Да, точно така! Някой дентални лекари пломбират вашите зъби преди те да са излекувани напълно, поради незнание или ниската цена или незнам и аз защо…

Смея нескромно да твърдя, че 99% от новодошлите пациенти в нашият кабинет не са търсили друг зъболекар в София след нашата работа. Макар, че кабинетите ни са в кв. Люлин, при нас идват и пациенти от другия край на София, които са търсили някакав добър зъболекар в София.

Относно нашите материали и лекарства – с времето сме избрали наколко японски и американски марки, които не случайно са водещи на пазара. Например ако говорим за металокерамика, най-добрите са японските според нас.