лечение на усложненията на зъбния кариес

Причини за зъбен кариес!

Кариес е често срещано заболяване, на второ място след елементарната настинка. Той обикновено се появява при деца и млади хора, но може да се появи и при по-възрастен човек. Кариеса е честа причина за загуба на зъбите при хората.

Устната кухина нормално се обитава от много и различни щамове бактерии . Тези бактерии ,вследствие от метаболизма си променят хранителните вещества – особено захарта и нишестето и образуват киселини. Бактериите, киселините, хранителните остатъци, и слюнката образуват лепкава субстанция, наречена зъбна плака. Плака полепва към зъбите. Тя най-често се образува по повърхността на кътниците ,също така на границата между венците със зъбите , и по краищата на пломбите.

Плаката, която не се отстранява от зъбите своевременно се превръща в една субстанция, наречена зъбен камък. Плаката и зъбният камък дразнят венците, в резултат на което се причинява гингивита и пародонтита.

Плака започва да се формира по зъбите в рамките на 20 минути след хранене. Ако тя не бъде отстранена, ще започне да се формира кариес.

Киселините в плаката вредят на емайла за зъбите , и са причина за създаването на кариеси в зъбите. Кариесите обикновено не болят, освен ако те не станат много големи и не повлияят на нерва на зъба(пулпната тъкан) или не доведат до счупване на зъба. Нелекуваният кариес може да доведе до абсцес на зъба. Нелекуваният кариес също така води унищожаване на вътрешността на зъба (пулпа), което води до загуба на зъба.

Честата употреба на въглехидрати (захари и нишесте) увеличават риска от кариес. Лепкавите храни са по-вредни от нелепкавите храни(месо,зелечуци), тъй като те остават(полепват) по зъбите. Те увеличават времето, в което киселините са в контакт с повърхността на зъба, а това води до кариеси

Обикновено при кариес няма никакви симптоми. Ако се появят симптоми, те могат да бъдат:

-наличие на зъбна болка или чувство на болка, особено след употреба на сладки, горещи или по-студени храни и напитки
– понякога има видими празнини или дупчици по засегнатите зъби.

В ранните си етапи, кариесите се откриват по време на профилактичен стоматологичен преглед:

– По време на стоматологичния преглед може да се установи , че повърхността на зъба е размекната.

Рентгенова снимка на зъбите може да спомогне установяването на някои кариеси , преди те да се видят с просто око.
Лечението на зъбните кариеси може да спомогне за предотвратяване на увреждане на зъбите.
Лечението може да бъде различно и зависи от големината на зъбния кариес(големината на разрушението),вида на засегнатия зъб :

-пломби(амалгама ,естетични пломби,инлеи от метал и керамични възстановявания. Премахва се разрушената материя(кариозната материя) на зъба с бормашина и се замества с материали като сребърна амалгама, злато, порцелан, или композит. Порцелана и композита повече се доближава до естествения вид на зъба, и се предпочита за предни зъби. Повечето зъболекари предпочитат сребърната амалгама за задните зъби, тъй като тя е по-износоустойчива и по-здрава като материал, но вече съществуват и композитни материали(фотополимерни материали),които достойно заместват сребърната амалгама . Налице е тенденция да се използват композити и при задните зъби.

-коронки(метални ,металокерамика,циркониева керамика и др.) Корони се използват, ако кариеса е обширен или е налице ограничена зъбна структура, след окончателното почистване на зъбите и това ще доведе до допълнителното отслабване на зъбите. Изработването на големи пломби по обем и отслабени зъбни повърхности , увеличава риска от счупване на зъба. Изгнилата или отслабена структура на зъба се отстранява ,попълва се с композит или амалгама ,а короната обхваща целия зъб като „шапка“. Короните често са направени от метална сплав, злато, порцелан, или комбинация от метал и порцелан.

-лечение на коренови канали.Налага се тогава,когато кариеса е достигнал до пулпата(нерва) на зъба и причинил нейното възпаление. Лечение на кореновия канал се препоръчва, ако „нерва на зъба“ е възпален,загнил или наранен. Пулпата на зъба , включително нервната и кръвоносната тъкан , се отстраняват заедно с кариозната маса от зъба. Запълват се кореновите канали с гутаперка и сийлър . Зъбът се обтурира с пломба и се подготвя за корона .

Навременното лечение на зъбният кариес спасява зъба от изваждане поради възпаление на периапикалните тъкани и абсцес . Ранното лечение е по-малко болезнено и по-евтино и затова е по-добре да се диагностицира по-рано и по-бързо да спре разпада на тъканите.

Може да се наложи използването на упойка (лидокаин,убистезин) и употреба на лекарства за облекчаване на болката по време или след стоматологичното лечение.

Усложненията,които могат да се получат вследствие на зъбният кариес са: -Дискомфорт или болка-поради засягане на зъбната пулпа от навлизащия в дълбочина зъбен кариес
– Фрактура на зъбите-поради отслабване на твърдите зъбни тъкани
– Неспособност за хранене със засегнатите от зъбен кариес зъби
-Зъбен абсцес
-Чувствителност на зъбите от сладко,студено ,топло и при натиск
Превенция(предпазване):

-Задължителен контролен профилактичен преглед на зъбите на 6 месеца.

-Професионално почистване(хигиена) на устната кухина , за да се предотврати развитие на кариеса. Миене на зъбите поне два пъти на ден с четка и паста за зъби, а почистване с конец на зъбите поне веднъж дневно. Рентгенови снимки могат да се правят всяка година за ранна диагностика на кариеса.

Ако е възможно, да се мият зъбите с четка и паста след всяко хранене или да се изплаква устата с вода след яденето на лепкави ,кашави храни . По-рядка употреба на нишестени и сладки храни(кроасани,кифли ,баници,бонбони,торти,пасти) между основните хранения ,за да се намали постоянната доставка на киселини в устната кухина. Да се избягва постоянната употреба на сладки напитки или честото смученето на сладки бонбони .

Зъбните силанти могат да попречат за развитието на някои кариеси . Силантите са тънки композитни покрития, нанасяни върху дъвкателната повърхност на кътниците. Това покритие предотвратява натрупването на плака в дълбоките бразди тези повърхности. Силантите, обикновено се прилагат върху зъбите на децата, малко след като кътниците поникнат(до една година от пробива им). Възрастните също понякога , могат да се възползват от използването на зъбни силанти.

Флуорът често се препоръчва за предпазване от зъбен кариес. Доказано е, че хората, които поели флуор в питейната вода или чрез добавки с флуорид имат по-малко зъбен кариес. Флуорът се включва в структурата на емайла на зъбите и го прави по-недостъпен за кариесогенните фактори и от действието на киселините. Флуора се добавя чрез флуоридна паста за зъби или флуорна вода за уста.