Пародонтология

Това е заболяване на поддържащите тъкани на зъбите(пародонта). Симптомите на заболяване на венците( кървене, подвижност, движение или потъване на зъбите, абсцеси, чувствителност назъбите или лош дъх). Заболяванията на венците, ако се открие по-рано, може да предотврати загуба на зъбите. На по-ранните етапи на болестта лечението е много просто, като почистване и полиране на зъбите комбинирано с щателна домашна хигиена на устната кухина. Напреднало заболяване на венците е по-трудно за лечение и може да бъде доста скъпо.

 

Пародонтологията е клон на стоматологията, която изучава околозъбните структури и техните заболявания. Тези тъкани са известни като пародонт, което включва венците (венците), алвеоларната кост, цимент на корена на зъба, както и пародонталния лигамент. Думата идва от гръцката дума perio-около и odons – зъб. Буквално взети, това означава онова, което е “около зъба”. Това е заболяване на гингивата(венеца) около зъбите и се характеризира със зачервяване,подуване и болка,изразена в различна степен ,в зависимост от тежестта на процеса.Има обилно отлагане на зъбна плака и камък около възпалените тъкани.Може да бъде засегнат както един или множество зъби,но може и цялото съзъбие да страда.Заболяването се лекува след провеждане на изрядна клинична орална хигиена-почистване на зъбна плака и камък,полиране на зъбите,евентуално отстраняване на всички допълнителни фактори,които причиняват това възпаление-кариеси,неадекватни пломби,корони и др. и не на последно място ПО-ДОБРА МОТИВАЦИЯ за правилна лична хигиена на зъбите и венците-миене на зъбите,употреба на конци,разтвори за жабурене,междузъбни четчици и др.При добро изпълнение на лечебния план и препоръките на зъболекаря,заболяването се лекува
Пародонтоза -пародонтитПародонталните заболявания биват различни видове, но обикновено са в резултат на натрупване на бактериалната плака -биофилм около венците и зъбите, в съчетание с домакин имунно-възпалителни механизми и други рискови фактори, които водят до унищожаване на подкрепящата кост около естествени зъби. Необработени, тези заболявания водят до загуба на алвеоларна кост и загуба на зъба и до днес продължават да са водеща причина за загуба на зъби при много възрастни и млади. Запазването на околозъбните структури и поддържането на добро орално здраве е основен фактор в борбата с пародонталните заболявания.В нашата клиника се провеждат различни лечебни и профилактични мероприятия с цел облекчаване на състоянието на пациентите с такива проблеми: 1.На първо място се прави обстоен преглед на зъбните редици,гингива,лигавици,изследват се джобове-гингивални и костни,анализират се рентгенови снимки,коментира се настояща орална хигиена. 2.Прави се план на лечение,който е индивидуален и е съобразен с възможностите на пациента. 3.При съгласие на пациента ,се започва с почистване на зъбен камък и плака след съответното му оцветяване. 4.При необходимост се прави т.нар. дълбоко почистване със специални кюрети в няколко сеанса с обезболяване. 5.Полиране на зъбите с AIR FLOW и употреба на специални четки и гуми и полирни пасти със силен обезчувствяващ ефект. 6. Множество контролни прегледи, свързани с непрекъснат мониторинг на състоянието,препоръки и следене на по-високо ниво на орална хигиена.