Почистване на зъбен камък

Зъбният камък е минерализирана зъбна плака (бактериална маса), която се формира върху зъбите. Неотстранената зъбна плака се втвърдява с времето и се образува зъбен камък. Отстраняването на зъбната плака става механично, най-често с  паста и четка  за зъби, конци или четцици за почистване между зъбите. Индивидуалния избор на четка и паста  на пациента трябва да се осъществява с помощта на зъболекаря.
Зъбният камък е два вида: надвенечен(супрагингивален) и подвенечен (субгингивален)  зъбен камък.

 

Отстраняване на зъбния камък:

Отстраняването на зъбния камък се извършва машинно и ръчно.

Машинното почистване се осъществява с ултразвукови апарати чрез вибрации. Вибрациите начупват и отлепят отлаганията от зъбната повърхност, а водния спрей механично премахва частитците от зъбния камък и охлажда.
Чрез специален набор от инструменти, наречени кюрети и добри умения на денталния лекар се извършва ръчното отстраняване на зъбния камък.
Манипулацията най-често е безболезнена освен ако пациента е с повишена чувствителност тогава е задължително предварително обезболяване.
След почистването на зъбният камък, зъбите трябва да се полират чрез флуорна паста, гумички и четчици монтирани на наконечник и абразивни лентички.
Полирането цели да осигури гладка зъбна повърхност по която плаката вече трудно би се задържала, както и отстраняването на оцветявания от никотин и кафе.

 

Какво се случва при непочистен зъбен камък?

Надвенечния зъбен камък, респ. зъбна плака е още една от причините за развитие на кариес, а подвенечния зъбен камък е патогенен потенциал за развитието на пародонталните заболявания пародонтит и гингивит.

 

Гингивитът е възпаление на гингивата. Той се изразява в кървене на зъбите при миене, лош дъх в устата и зачервяване на венечна лигавица.

 

Пародонтит разрушава костта (намираща се под венечната лигавица), формиране на пародонтален джоб и възпаление на гингивата.

 

Когато зъбният камък се отстрани, гингивалното възпаление намалява, но промените в костта остават. Пародонтита прогресира и след дълги години на нелечение той може да доведе до загуба на зъби.

Почистването на зъбният камък трябва да бъде два пъти в годината.